27 januari 2008,

image54

wish I could, wish I could take control.

I år är det fjorton år sedan det världsomtalade folkmordet i Rwanda då en miljon människor mördades och sex miljarder människor stod och såg på. Det är inte riktigt jubileum, 2004 var det och kanske kommer vi att minnas extra mycket även femton år efter, år 2009 men i år är bara ytterliggare ett år och jag är bara ytterliggare en elev, en årskull som har Rwanda på schemat tisdagar mellan tio och tolv. Jag lyssnar men jag behöver inte bry mig, det finns ingenting att göra länge för hänt är hänt. Den miljon människor som försvann under folkmordet kommer inte komma tillbaka oavsett hur många timmar jag läser om det. Men det är nog inte heller vad som är syftet med kursen. Syftet med kursen är att vi ska se och veta så att om det händer igen så ska vi agera. Om det händer igen ska vi inte se på. Inte igen. Men nu händer det kanske igen, och vad ska jag, en artonåring från det neutrala, konflikträdda Sverige, göra?

starka bilder. men det händer! och det finns de som ser det på några meters avstånd.
du ser det på en skärm, på miltals avstånd. på en helt annan kontinent, i en helt annan värld.





Nu riskerar vi att stå här, handlingsförlamade, igen medan våldet rasar i Kenya och hittills har det tagit 800 människors liv. Bara sedan i torsdags har minst 50 människor förlorat sina liv. Och det är inte slut än. I flera veckor har människor tillhörande folkgruppen kikuyu dödats och nu har de bestämt sig för att slå tillbaka, beväpnade med pilbågar, förgiftade spjut, macheter och träklubbor. Är det bara jag som ser den uppenbara likheten? Är det bara mellan mina rader det står skrivet med rött, discoblinkande att detta är rewind och repeat? Det är samma primitiva krig som bekämpas där morden begås med de verktyg du har i ett skjul på gården och kriget står mellan landets olika folkgrupper. Det började som ett valuppror, kan det sluta i vår tids andra folkmord?


Svenskarna och resten av västvärlden var, precis som med Rwanda, snabba med att plocka hem sina egna från katastrofområdet. Flygplan gick konstant och skeppade ut alla med västerländsk koppling, precis som om vi vore mer värda. Jag undrar hur det känns att kliva på flygplanet och segla över landsgränsen och veta att nu är man i säkerhet. Jag undrar hur det känns att komma hem, fira med ett restaurangbesök och fortsätta sitt liv, räddad från ett folkmord men med miljontals människor bakom sig som inte hade denna möjlighet att bara packa ihop och sätta sig på ett plan. Jag kallar det att fly från verkligheten.


Vi har prisat Kenya sedan 1963 för deras förmåga att hålla fred bland deras etniska grupper. Vi har hyllat och prisat och uppmärksammat positivt. Turismen dit är världskänd, att åka på safari i Kenya är nya trenden. Men när landet hotar att falla i spillror blinkar vi förskräckt och drar oss tillbaka. Vi blundar och vänder ryggen till. Herregud, vi beter oss som tioåringarna när någon i klassen råkar ut för mobbning och då står de vuxna där och bildar föreningar och säger att de små tioåringarna måste se, de måste agera. Men vem har de att brås på när deras föräldrar, lärare, politiker, presidenter och alla stora herrar i världen sticker huvudet i sanden så fort en konflikt uppstår på andra sidan jorden. hur ska barnen få en ordentlig uppfattning om sammanhållning när deras förebilder säger vi och dem så fort något negativt händer. i frågan om växthuseffekten och global uppvärmning ska vi arbeta tillsammans och de säger att även u-länderna ska hindras från utveckling genom att dra ner på koldioxidutsläppen. vilket skämt egentligen. kommer från USA och Europa, USA som ensamma släpper ut tjugo gånger så mycket koldioxid som hela Afrika. men när det uppstår en konflikt som kräver hundratals liv är det deras problem. lika lätt som den påhittade alliansen skapats kan den också tas bort. konflikten, våldet, det potentiella folkmordet i Kenya är Afrikas problem, precis som folkmordet i Rwanda för fjorton år sedan var Afrikas problem. men den globala uppvärmningen och allt det som kan drabba oss i väst, den är världens problem! säg mig, vart tog medmänskligheten vägen?


nu gäller det att ta ställning. nu är det upp till varje enskild individ att ta ställning och bestämma om vi återigen tänker stå och se på medan ondskan härjar på andra sidan jorden. kan vi återigen stå och se på när människorna på en närliggande kontinent tar livet av varandra. det har redan pågått i flera veckor så jag skulle vilja kalla oss sent ute redan. tyvärr är jag dock inte klokare nu så jag ställer frågan igen; vad kan jag, en artonåring från det neutrala, konflikträdda Sverige, göra? och vad kan du, vem du nu än är, göra? bläddra aldrig förbi rubrikerna även om det talar om saker miltals bort. och bläddra aldrig förbi även om du läst hundratals liknande, öppna då istället ögonen mer. ska vi låta det bli Rwanda nummer två? eller ska vi sätta ner foten och säga stopp? säga åt de stora herrarna att öppna ögonen, för nu räcker det med mord!


50 döda av våldet - sedan i torsdags (Aftonbladet 2008-01-27)

Kenyas våld alltmer etniskt (Aftonbladet 2008-01-01)

Över 130 döda efter valoro i Kenya (Aftonbladet 2007-12-31)

Upplopp i Kenya sedan Kibaki omvalts (Aftonbladet 2007-12-30)


jag säger stopp. vem lyssnar?

melaniepersson,

27-01-08


26 januari 2008,

image53

nothing, nothing will keep us together.

det måste vara på tiden nu. att vi hittar henne, att vi skonar hennes föräldrar och att vi en gång för alla reder ut vad som hände, för åtta månader sedan. Madeleine McCann, vart tog du vägen? Vem var med dig den kvällen? Vem orsakade världen en sådan smärta? Vad hände på hotellet i Praia de Luz i maj 2007? Hon är världskändis, alla känner till hennes ansikte och hon är den hetaste nyheten, Aftonbladets nummer ett, hela världens gullegris men ingen ser henne, ingen hittar henne, ingen vet var hon är. Efter åtta månader. Madeleine McCann.


image52

Se filmen.

jag skulle vilja räkna mig till en av de miljoner människor runt om i världen som följt tragedin sedan den dagen den första artikeln dök upp. det var väl i ungefär samma veva som Aftonbladet registrerade sig som startsida på min dator och hennes ansikte dök upp där med det vackra lilla leendet och det krävs någon som förlorat både hjärta och ögon för att inte bry sig, för att inte läsa vad denna oskyldiga varelse råkat ut för. och idag har det gått åtta månader. för en fyraåring är åtta månader anmärkningsvärt länge. för föräldrar att vara utan sin fyraåring är åtta månader en livstid. för hennes två småsyskon är åtta månader tillräckligt många minuter, timmar, dagar för att glömma att storasyster ens existerade.

spekulationerna är ungefär lika många som antalet dagar hon varit borta. 268 för att vara exakt. råkade föräldrarna ta livet ifrån sin lilla dotter? blev hon kidnappad? och isåfall, var det föräldrarna som hade dålig koll på sin dotter? men ska man inte kunna lämna sina barn i ett hotellrum på en turistort med mängder av människor för några timmar, utan att de är borta när man kommer tillbaka? vem ger någon rätt att trampa in i rummet och ta en liten flicka med sig därifrån? är det ens rimligt? jag skulle nog kunna bidra till spekulationerna och när jag förbannar både den brittiska och portugisiska polisen för deras inkompetens vet jag egentligen att jag själv står här lika frågande och följer de rödgråtna föräldrarna med blicken samtidigt som bevisen blinkar varnande rött och pekar rakt på dem. dock är det inte mitt jobb att lösa sanningen, det är min räddning, mig och mitt samvetes räddning. att jag inte behöver. ingen i hela världen förutom de med en bricka med ett visst nummer på behöver. ändå har fonden som föräldrarna skapade samlat in miljontals kronor, så det finns medmänsklighet i denna kalla, råa värld, trots allt? och denna medmänsklighet lever sida vid sida med mördare, kidnappare och pedofiler. imponerande.

nu är världen, eller rättare sagt två amerikanska talkshows, beredda att ge så mycket som tretton miljoner kronor för en exklusiv intervju med föräldrarna till kanske världens mest kända fyraåring. men fyraåringen med de bedjande ögonen är fortfarande försvunnen. begravd eller kidnappad. och tretton miljoner skulle kunna göra skillnad, om pengar kan göra skillnad. gör det någon skillnad om föräldrarna går ut i tv för hundrade gången och visar upp bilden på deras dotter för tusende gången? att någon, någon överhuvudtaget, i världen med minsta kontakt med civilisationen har lyckats undgå denna händelse, detta försvinnande, är högst osannolikt. Om Madeleine enda sedan 3 maj 2007 varit begravd och undangömd av föräldrarna efter en överdos av sömnmedel måste jag erkänna mig imponerad. över deras tårsprängda ögon. känsloladdade tal. enorma entusiasm. förmåga att binda en hel värld. och i så fall lura i sex miljarder människor (med vissa undantag) att deras dotter blivit kidnappad och bortförd av en okänd ondsint människa vars stora sysselsättning är just kidnappning av oskyldiga fyraåringar på hotell i Portugal. om hon inte är undangömd och begravd är det fy skam åt världen för att rikta de röda pilarna åt föräldrarna och lägga ner resurser och tid på att studera dem, förhöra dom och terrorisera dem när de i stället kunde vara ute och leta efter den som orsakat detta rabalder.

efter såhär många rader, såhär många ord och meningar står jag fortfarande på samma plats som jag gjorde vid första ordet. inte klokare, inte säkrare. Madeleine McCann är borta sedan 268 dagar och världen, som redan har vidöppna ögon, måste öppna ögonen mer. hon är överpublicerad och förmodligen den mest kända fyraåring för tillfället men vi får inte börja blunda och bläddra förbi bara för att vi är trötta på hennes historia. hela världen måste se. såklart. jag hoppas bara inte att vi står här med vidöppna ögon utan anledning. jag hoppas inte hon har försvunnit till andra sidan och jag hoppas inte de fyra rödsprängda ögonen tillhörande hennes föräldrar har något med hennes försvinnande att göra. Jag hoppas hon dyker upp och orsakar ungefär samma glädje och förvånande som gubben i lådan. vi måste fortsätta stå med vidöppna ögon. men inte bara för Madeleine. Hon är bara en av flera men hon har haft turen att fånga en hel värld.

Bring Madeleine Home
Får 13 miljoner för en intervju (Aftonbladet 2008-01-26)
"Så här kan hon se ut nu" (Aftonbladet 2008-01-15)
Madeleine McCann m.f. saknade barn


vad vi aldrig får glömma är att Madeleine McCann inte är den enda,
och att stirra på en får inte förblinda oss att inte se alla andra.

melaniepersson,
26-01-08

19 januari 2008,

image48


det blev vår och det blev sommar
men här vilar en förbannelse av höst.

med sina lätta fingertoppar nuddade han hennes hjärta och
med de små fjäderlätta kyssarna svepte han in henne i mjukt kärleksstoft.
med leendet som fick huden att lägga sig i små rynkor vid ögonen
fick han fjärilarna i hennes mage att begå utbrytarförsök likt houdini.
och när djupröda läppar fuktade hennes kärleksröda kind
strömmade lyckan som en flod genom hennes kropps vener och artärer.
när han gled ner under täcket så lagom nära och när den välbekanta armen
fann sin plats så behagligt runt hennes axlar fann lyckan sin plats i ett leende.
och då han drog henne nära intill i en blandning av trygghet och längtan
gav hennes kropp ifrån sig en skälvning av välbehag och
kärleken blossade genom hennes djupröda kinder.

så fann hon den hon kom att kalla framtiden
och så fann hon den hon kom att kalla evigheten
så visste hon plötsligt, vad kärlek var.

melaniepersson,
19-01-08

5 januari 2008,

image10

jag skulle ge vad som helst för dig i natt,
en berättelse om vår morgon.


när dagen grydde och morgonen letade sig in genom fönstret
låg gårdagens utstyrsel som prydnader i högar
och golvet täcktes fortfarande av steg från nakna fötter
men kvar i trassliga lakan låg de som skapat detta kaos


med brännheta kroppar som ännu inte tappat sin magi
och två ögonpar blickade mot nerdragna persienner
som skulle fungera som en mur mot omvärlden
vi skulle leva föralltid i vår skyddade värld av bomullstyg


så vi lät morgonsolen lysa in och värma nakna kroppar
sen fick tiden passera såsom dagar blir till nätter
och genom persiennerna såg vi solen sjunka ner i väster
men inte ens mörkret kunde bleka våra stora drömmar


så när gyllene solsken övergick i himmelsblått månsken
låg vi kvar och i vinden från fönstret blev iskalla snöflingor
till nysmälta droppar som pärlades på ditt bröst
och i skenet från julstjärnan kunde de liknas vid kristaller


det var en morgon som denna då det började
bland morgontrassliga lakan i en säng på enochfyrtio
den iskalla morgonvinden drog in genom fönstret
och rörde om i känslor som ännu svärmade på ytan
som ännu inte intagit ungdomshjärtan med sin våldsamhet.


melaniepersson.


RSS 0.91

BloggRegistret.se